Reteta Plăcintă cu brânză by Radu Dumitrescu
Econom
Plăcintă cu brânză by Radu Dumitrescu - Rețetă Video

7,98 lei

/porție
Timp pregătire
10 min
Timp gătire
45 min
Porții
8
Total
55 min
Ingrediente
  • -
    1 kg diverse brânzeturi (telemea, caș dospit, parmezan, urdă, brânză cu mucegai, cașcaval)
  • -
    9 foi de plăcintă
  • -
    150g smântână de gătit 35% grăsime
  • -
    5 ouă
  • -
    1 fir usturoi verde
  • -
    1 ardei kapia
  • -
    100g mălai
  • -
    75g unt
  • -
    Mărar, pătrunjel, (opțional) leuștean
  • -
    Piper
  • -
    Sare
Mod de preparare
1
Într-o tigaie încinsă, punem 15g de unt, usturoiul verde, ardeiul kapia și codițele de la o legătură de pătrunjel, toate tocate.
2
Călim legumele încet, cât să se înmoaie puțin și punem un praf de piper peste ele.
3
Punem și smântâna lichidă, amestecăm bine și lăsăm pe foc până se îngroașă puțin. Între timp, dăm pe răzătoare brânzeturile. Nu contează ce brânzeturi punem, important este să echilibrăm compoziția la final din sare și piper.
4
Dăm pe răzătoare telemeaua, cașcavalul și parmezanul, iar cașul și brânza cu mucegai le rupem în bucăți mai mari. Punem și urda în compoziție.
5
Adăugăm amestecul din tigaie peste brânzeturi și amestecăm până începe să se lege.
6
Tocăm niște verdețuri – mărar, pătrunjel, leuștean – și le adăugăm în compoziție.
7
Adăugăm 5 ouă și amestecăm totul bine. Dacă avem o compoziție prea lichidă, adăugăm o mână de mălai (50-60g la 1kg de compoziție) care se va umfla în cuptor și va absorbi umezeala.
8
Ungem o tavă rotundă (înălțime medie, diametru 20cm) cu unt și o tapetăm cu mălai.
9
Scoatem foile de plăcintă din frigider, luăm 2 și le ungem cu unt (unt adus la temperatura camerei sau topit și combinat cu puțin ulei de floarea soarelui). Esențial la foile de plăcintă este să ne mișcăm foarte repede pentru că dacă acestea se vor usca, vor începe să se rupă.
10
Așezăm cele 2 foi de plăcintă în tavă cu fața unsă în jos și le ungem puțin și pe deasupra (să nu se usuce).
11
Continuăm operațiunea cu încă 2 foi și tapetăm tava cum ne învață Radu în video – primele 2 foi acoperă jumătate de tavă, celelalte 2 foi, cealaltă jumătate.
12
Luăm alte 2 foi de plăcintă, punem 1/3 din umplutură și o întindem pe lungimea foii (nu până în margine!), apoi rulăm cu grijă și așezăm ruloul în tavă. Ungem cu puțin unt.
13
Repetăm operațiunea cu încă 2 foi.
14
Pentru a umple mijlocul plăcintei, rulăm restul de umplutură într-o singură foaie și o așezăm în tavă.
15
Ungem toate rulourile cu unt și adunăm peste ele marginile rămase de la primele 4 foi de plăcintă așezate în tavă.
16
Ungem partea de sus a plăcintei cu puțin unt și băgăm tava în cuptor (200°C) pentru 40-45 de minute.
17
Când plăcinta e crocantă (deasupra și pe margini) și iese cu ușurință din tavă, e gata.
18
Poftă bună!
O rețetă & alte povestiri | Radu Dumitrescu
Tips
prod-10.0.6