Reteta Paste orzo cu creveți by Radu Dumitrescu
Internațional
Paste orzo cu creveți by Radu Dumitrescu - Rețetă Video

22,57 lei

/porție
Timp pregătire
15 min
Timp gătire
45 min
Porții
4
Total
60 min
Ingrediente
  • -
    280g paste orzo
  • -
    300g creveți nedecorticați (sau prefierti)
  • -
    500g roșii cherry
  • -
    2 buc ardei gras
  • -
    2 buc ceapă galbenă
  • -
    1 fir ceapă verde
  • -
    6 căței de usturoi
  • -
    1 buc morcov
  • -
    50ml coniac (opțional - pentru flambat)
  • -
    600ml supă concentrată
  • -
    100g unt
  • -
    100ml vin alb
  • -
    1 crenguță rozmarin
  • -
    2-3 fire de pătrunjel
  • -
    Ulei de măsline
  • -
    Sare
  • -
    Piper
Mod de preparare
1
Pentru început, tăiem roșiile cherry în jumătăți și decorticăm creveții. Esențial! nu aruncăm nimic din ce ne rămâne după decorticarea creveților.
2
Într-o tigaie încinsă, punem sare, creveții decorticați și roșiile cherry; turnăm peste toate puțin ulei de măsline.
3
Când devin portocalii pe o parte, întoarcem creveții și pe partea cealaltă. Mai lăsăm amestecul pe foc câteva minute și îl scoatem pe o farfurie.
4
Pentru supa bază în care vom fierbe pastele orzo... Punem tot ce ne-a rămas după decorticarea creveților – căpățâni și codițe – în tigaia din care am scos creveții. Le punem pe foc și le ardem bine-bine.
5
Tăiem legumele în jumătăți – ceapă, ceapă verde, ardei gras, morcov – și, odată caramelizate resturile de creveți, adăugăm legumele în tigaie, peste ele. Opțional, flambăm tot amestecul din tigaie cu puțin coniac.
6
Adăugăm în tigaie și o supă concentrată (de pui sau vită) și lăsăm totul pe foc până se fierb legumele – aproximativ 15 minute. Când e gata, strecurăm supa.
7
Luăm o ceapă, trei căței de usturoi și puțin ardei gras și le tocăm pe toate mărunt.
8
Punem puțin unt și puțin ulei într-o crăticioară, peste care adăugăm legumele tocate mărunt și le lăsăm la foc mic să-și etaleze aromele.
9
Adăugăm în crăticioară un praf de piper, puțin vin alb și un cățel de usturoi întreg – zdrobit după metoda Radu Dumitrescu, pionierul bucătăriei românești cu palma – pe care îl lăsăm puțin în amestec, doar cât să aromatizeze. Adăugăm și o crenguță de rozmarin și mai lăsăm amestecul să sfârâie puțin.
10
Punem doi pumni de orzo în crăticioară, peste legume; lăsăm pe foc 5-6 minute, timp în care amestecăm continuu. Stingem cu 100ml de vin alb și amestecăm bine. Odată încorporat vinul în amestec, adăugăm un polonic de supă bază.
11
Scoatem usturoiul din crăticioară și completăm din când în când cu supă până se fierbe orzo. Luăm roșiile cherry (gătite odată cu creveții) și le adăugăm în crăticioară.
12
Când supa a scăzut și orzo e aproape gata, tăiem creveții în bucățele și îi adăugăm în crăticioară. Mai punem un strop de supă și foarte puțin unt și amestecăm totul bine.
13
Scoatem crenguța de rozmarin – care și-a îndeplinit destinul – și o aruncăm. 14. Luăm câteva cozi de pătrunjel, le tocăm mărunt și le punem peste orzo.
14
Amestecăm bine, punem în farfurie câteva linguri pline-vârf și...
15
Poftă bună!
O rețetă & alte povestiri | Radu Dumitrescu
prod-10.0.6