Tradițional
Cozonac cu nucă, cacao și stafide by Alex Cîrțu

4,85 lei

3,65 lei

/porție
Timp pregătire
60 min
Timp gătire
55 min
Porții
16
Total
115 min
Ingrediente
  • -
    1kg făină 000 pentru cozonac
  • -
    50g drojdie proaspătă/20g drojdie uscată
  • -
    5 ouă M + 2 gălbenușuri (pentru uns)
  • -
    450g zahăr
  • -
    300ml lapte ușor călduț
  • -
    200ml smântână pentru gătit 32%
  • -
    40ml esență de vanilie
  • -
    20ml esență de rom
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    3-4g sare
  • -
    100g unt 82% nesărat + 2 linguri unt topit (pentru uns)
  • -
    100ml ulei
  • -
    260g miez de nucă
  • -
    40g cacao
  • -
    120g stafide
  • -
    60ml vișinată/rom
  • -
    2 lingurițe cardamom (opțional)
  • -
    coaja rasă de la o portocală
  • -
    zahăr pudră cu aromă de citrice
Mod de preparare
1
Punem stafidele la hidratat în vișinată sau rom.
2
Începem prin a activa drojdia, astfel: punem drojdia fărâmițată într-un castronel, împreună cu o linguriță cu zahăr, o lingură cu făină și puțin lapte călduț.
3
Până se activează drojdia, punem făina într-un castron încăpător, 3g de sare și amestecăm totul foarte bine, apoi adăugăm și drojdia activată.
4
Separăm 5 ouă, gălbenușuri de albușuri. Batem gălbenușurile cu 300g de zahăr, adăugăm 1 linguriță de esență de vanilie, coajă rasă de lămâie, restul de lapte călduț și 200ml smântână pentru gătit.
5
Amestecăm ingredientele uscate cu cele lichide. Adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri cu smântână în făină. În momentul în care devine greu de amestecat cu lingura, începem să frământăm cu mâinile.
6
Când începe să prindă o formă mai solidă, îl răsturnam pe blatul de lucru și continuăm frământatul, aproximativ 15 minute, după care încorporăm 100g unt topit amestecat cu 100ml ulei. Continuăm frământarea ajutandu-ne de grăsime, pe care o adăugăm treptat.
7
Aluatul va începe să facă mici bășicuțe, semn că a fost frământat suficient. Punem aluatul la crescut, într-un vas uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară, într-un loc cald, pentru aproximativ 1 oră, sau până când își dublează volumul.
8
Cât timp crește aluatul, ne ocupăm de cremă. Prăjim miezul de nucă, într-o tigaie antiaderentă, apoi îl tocăm grosier și îl amestecăm cu cacaoa și 2 lingurițe de cardamom.
9
Batem albușurile spumă cu 150g zahăr, treptat. Combinăm albușurile bătute cu compoziția de nucă, apoi adăugăm coaja rasă de portocală, esența de vanilie, stafidele hidratate și stoarse bine.
10
Aluatul a crescut, îl vom răsturna pe blatul de lucru, îl împărțim în 4 părți egale și începem să modelăm. cozonacii. Împărțim și crema în 4, pentru a o avea pregătită.
11
Vom întinde fiecare bucată de aluat, cu puțin ulei cald, ajutându-ne de sucitor. Aluatul trebuie întins cât mai uniform, foaia să aibă o grosime de jumătate de deget. După ce am întins foaia, punem umplutura, distribuită uniform pe toată suprafața, cu ajutorul unei spatule de silicon, apoi rulăm cu grijă, sigilăm capetele și îl punem deoparte. Procedăm astfel cu toate rulourile.
12
Punem hârtie de copt pe blatul de lucru, iar pe această hârtie de copt așezăm 2 rulouri pe care le vom împleti. Luăm cozonacul cu hârtia de copt și îl așezam în forma de cozonac. Procedăm astfel și cu cel de-al doilea cozonac.
13
După ce am terminat de modelat cozonacii, îi acoperim cu un prosop curat și îi lăsăm la dospit până ajung să depășească cam cu un deget nivelul tăvii.
14
Amestecăm două gălbenușuri cu 2 linguri topite de unt și ungem cozonacii, apoi presărăm zahăr tos.
15
Introducem cozonacii în cuptorul preîncălzit la temperatura de 150 grade Celsius, cu opțiunea de ventilație, pentru aproximativ 55 de minute.
16
După acest timp de coacere, facem testul cu scobitoarea, pentru a verifica dacă sunt copți suficient în interior. Astfel, dacă scobitoarea iese curată, după ce am introdus-o în cozonac, atunci cozonacii noștri sunt gata.
17
Scoatem cozonacii din cuptor, îi acoperim cu un prosop curat și îi lăsăm să se răcească. După ce s-au răcit complet, îi pudrăm din belșug cu zahăr pudră și îi putem felia.
prod-9.6.2