Tradițional
Fasole cu ciolan

13,30 lei

/porție
Timp pregătire
25 min
Timp gătire
240 min
Porții
8
Total
265 min
Ingrediente
  • -
    1 ciolan afumat de aproximativ 1kg
  • -
    600g fasole boabe uscată
  • -
    500ml roșii pasate
  • -
    3 linguri ulei
  • -
    2 cepe
  • -
    2 morcovi
  • -
    2 foi de dafin
  • -
    2 lingurițe boia dulce
  • -
    2 lingurițe boia afumată
  • -
    1 linguriță cimbru
  • -
    1 linguriță tarhon
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
În primul rând, trebuie să ținem cont că fasolea trebuie pusă la înmuiat, în apă rece, peste noapte.
2
Punem ciolanul la fiert, într-un vas încăpător și umplem cu apă până ce este acoperit 4 degete deasupra lui.
3
Se fierbe aproximativ 3 ore, până ce carnea devine fragedă și poate fi ușor desprinsă de pe os.
4
Când timpul de fierbere a ciolanului este pe la jumătate, punem și fasolea la fiert.
5
Scurgem fasolea de apă și o punem la fiert într-o oală încăpătoare.
6
După 20 de minute, luăm oala de pe foc, scurgem apa și umplem din nou cu apă călduță.
7
Repetăm acest pas după alte 20 de minute, apoi lăsăm fasolea la fiert pentru aproximativ 40 de minute sau până când boabele s-au înmuiat suficient. Trebuie să ținem cont că sunt soiuri care fierb mai ușor, iar altele mai greu.
8
Dezosăm ciolanul și feliem carnea, în bucăți potrivite.
9
Apa în care a fiert ciolanul se pastrează, pentru a fi folosită la prepararea fasolei.
10
Avem ciolanul fiert și feliat, fasolea fiartă, trecem la următorul pas, combinarea celor două ingrediente, în cel mai delicios mod.
11
Călim ceapa tocată și morcovii rași, într-o cratiță încăpătoare, cu 3 linguri de ulei.
12
După ce s-au înmuiat legumele, adăugăm o cană din apa în care a fiert ciolanul. Punem și roșiile pasate și condimentăm cu sare (doar dacă este necesar, deoarece apa în care a fiert ciolanul este destul de sărată), piper, boia dulce, un pic de boia afumată (în cazul în care ciolanul nu are suficient gust de afumat), o foaie de dafin, 2 lingurițe de tarhon și 2 lingurițe de cimbru.
13
Adăugăm fasolea fiartă, bucățile de ciolan, completăm cu apa în care a fiert ciolanul și gătim, la foc mic, pentru aproximativ o oră.
14
Fasolea noastră cu ciolan este gata, mirosul e îmbietor, gustul e divin.
15
Poftă bună!
prod-10.12.13