Tradițional
Friptură de miel super fragedă, la cuptor, cu cartofi noi by Alex Cîrțu

31,05 lei

/porție
Timp pregătire
25 min
Timp gătire
160 min
Porții
6
Total
185 min
Ingrediente
  • -
    1.5kg pulpă de miel dezosată și curățată
  • -
    100g ceapă eșalotă/roșie
  • -
    100g usturoi
  • -
    12g boia afumată
  • -
    2 crenguțe cimbrișor
  • -
    3 morcovi
  • -
    3 rădăcini de păstârnac
  • -
    3 anason stelat
  • -
    2 batoane de scorțișoară
  • -
    coajă rasă de la o lămâie
  • -
    sare
  • -
    piper
  • -
    125ml vin roșu demisec
  • -
    zeama de la o lămâie
  • -
    1.2kg cartofi noi
  • -
    5 crenguțe rozmarin (8g)
  • -
    300g iaurt grecesc
  • -
    50g muștar Dijon
  • -
    8-10 frunze mentă proaspătă
  • -
    10-15 frunze busuioc
  • -
    40ml ulei de măsline
Mod de preparare
1
Pregătim un mix de condimente pentru carne din: coajă rasă de lămâie, cimbrișorul tocat mărunt, boiaua afumată, sare și piper.
2
Crestăm bucata de carne de miel, o ungem bine cu ulei de măsline și o condimentăm cu mixul pregătit.
3
Într-o tigaie antiaderentă punem ulei de măsline, iar când este încins punem carnea și cățeii de usturoi. Întoarcem carnea din când în când, pentru a se găti frumos pe ambele părți.
4
După ce carnea s-a rumenit pe ambele părți, adăugăm vinul și îl lăsăm să se reducă.
5
Scoatem bucățile de carne din tigaie și turnăm tot sosul peste ele.
6
Într-o cratiță punem ulei de măsline, ceapa tăiată în jumătăți, morcovii și păstârnacul, curățați de coajă, și le călim bine. Tot aici adăugăm 2 batoane de scorțișoară și 3 steluțe de anason.
7
După ce s-au rumenit frumos, adăugăm zeama de la 1/2 lămâie, oprim focul și așezăm bucățile de carne deasupra, împreună cu sosul.
8
Stoarcem peste carne și cealaltă jumătate de lămâie, punem capacul și băgăm friptura la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius, pentru aproximativ 2 ore.
9
Între timp, pregătim cartofii. Spălăm bine cartofii, daca sunt mai mari îi tăiem pe jumătate, tocăm rozmarinul și tăiem usturoiul felii subțiri.
10
Turnăm ulei de măsline peste cartofi, adăugăm rozmarinul tocat, usturoiul, presărăm sare și piper și amestecăm totul foarte bine.
11
Punem cartofii într-o tavă cu hârtie de copt și, în momentul în care mielul mai are 40 de minute de gătit, băgăm și cartofii în cuptor, pentru ca ambele preparate să se gătească simultan.
12
Preparăm sosul de iaurt, astfel: amestecăm iaurtul cu muștarul și adăugăm frunze de busuioc și mentă proaspete, tocate fin, puțin ulei de măsline, sare și piper, după gust. Amestecăm totul foarte bine. Punem sosul la rece până când friptura este gata.
13
Friptura este atât de fragedă încât se topește în gură, cartofii sunt pufoși și rumeni iar sosul catifelat învăluie delicat aceste bunătăți.
Rețetă friptură de miel super fragedă la cuptor, cu cartofi noi
prod-10.12.11