Internațional
Plăcintă grecească cu spanac (Spanakopita)

5,17 lei

/porție
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
60 min
Porții
12
Total
80 min
Ingrediente
  • -
    400g foi de plăcintă
  • -
    200ml ulei de măsline + 30ml pentru umplutură
  • -
    450g spanac tocat
  • -
    pătrunjel, tocat mărunt
  • -
    1 ceapă verde, tocată mărunt
  • -
    2 căței de usturoi, pisați
  • -
    4 ouă
  • -
    300g brânză feta
  • -
    2g mărar uscat sau proaspăt
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
2
Înainte să pregătim umplutura, ne asigurăm că spanacul este foarte bine scurs și stoarcem orice exces de lichid.
3
Într-un castron punem spanacul, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, cele 4 ouă, brânza feta, mărarul și, după gust, adăugăm sare și piper. Amestecăm totul foarte bine.
4
Desfacem foile de plăcintă, cu grijă, pentru a nu le rupe, și le punem între două șervete ușor umede.
5
Pregătim o tavă de copt și ungem fundul și părțile laterale cu ulei de măsline.
6
Pentru a asambla plăcinta, tapetăm tava cu două foi de plăcintă, lăsându-le să acopere părțile laterale. Ungem cu ulei de măsline. Adăugăm încă 2 foi în același mod și le ungem și pe acestea cu ulei de măsline. Repetăm până se epuizează două treimi din pachetul cu foi de plăcintă.
7
Întindem uniform umplutura de spanac cu feta, acoperim cu încă 2 foi și ungem cu ulei de măsline. Continuăm să stratificăm foile de plăcintă, câte două, ungând bine cu ulei de măsline, până când epuizăm tot pachetul.
8
La sfârșit, ungem cu ulei de măsline și stropim cu câteva picături de apă.
9
Îndoim excesul din părțile laterale și le putem sfărâma puțin. Ugem bine părțile pliate cu ulei de măsline.
10
Tăiem plăcinta, nu până jos, doar parțial, în pătrate potrivite.
11
Coacem plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de aproximativ 1 oră sau până când este crocantă și aurie.
12
Scoatem plăcinta din cuptor, o tăiem în pătrate și o servim imediat!
prod-10.13.0