Pui cu mere la cuptor by Radu Dumitrescu
15,16 lei
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
50 min
Porții
6
Total
80 min
Ingrediente
- -un pui grill mare
- -1l supă concentrată de pui
- -4 mere
- -1/2 țelină
- -2 rădăcini de păstârnac
- -2 morcovi
- -o căpățână mare de usturoi
- -2 cepe mari
- -80ml ulei de măsline
- -60g unt
- -2 legături de pătrunjel proaspăt
- -20g muștar Dijon
- -30g miere
- -100ml apă minerală carbogazoasă
- -cimbru verde
- -sare
- -piper
Mod de preparare
1
Pentru acest preparat, vom folosi supă concentrată de pui (putem pregăti noi supa dar, cu siguranță, vom scuti mult timp folosind acest produs), pe care o punem într-o oală la foc mediu, până ce se înfierbântă bine.
2
Spălăm și curățăm legumele de coaja. Pentru o aromă deosebită, ne vom ajuta de un truc extrem de ingenios și vom pune cojile de la legume în supă.
3
Înțepăm puiul pe toată suprafața, cu o scobitoare, apoi îl scufundăm în supă și îl lăsăm acolo pentru 20-30 de minute, până se umflă și își ia savuroasele arome.
4
Punem o lingură cu ulei și una cu unt într-o tigaie antiaderentă, tăiem o căpățână de usturoi pe jumătate și o punem în tigaie, punem și câteva crenguțe de cimbru verde, apoi tăiem merele în sferturi, ceapa în jumătăți și rumenim totul frumos.
5
După ce s-au rumenit, scoatem totul pe o farfurie.
6
În aceeași tigaie, punem țelina tăiată în felii mari, stropim cu puțin ulei de măsline, adăugăm păstârnacul și morcovii tăiați pe lungime, și caramelizăm totul foarte bine.
7
În acest timp, puiul nostru s-a blanșat, s-a umflat și e plin de arome îmbietoare. Scoatem puiul din supă, presărăm sare, îl stropim cu ulei de măsline și îl ungem bine-bine cu unt.
8
Punem legumele și merele caramelizate într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt, introducem 2-3 felii de măr în interiorul puiului, apoi îl așezăm și pe el peste legumele din tavă.
9
Introducem tava în cuptor, la temperatura de 200 grade Celsius, pentru aproximativ 35-40 de minute.
10
În timp ce puiul nostru se rumenește frumos în cuptor, pregătim un sos, astfel: într-un castron punem usturoiul copt, pe care îl pasăm, presărăm un praf de sare, stoarcem o jumătate de lămâie, punem și un strop de ulei, o linguriță cu muștar de Dijon, o lingură cu miere, un măr ras pe răzătoarea mare, codițele de pătrunjel tocate foarte fin și 100ml de apă minerală carbogazoasă. Amestecăm totul foarte bine, până obținem o compoziție omogenă.
11
După ce puiul s-a rumenit, îl scoatem din cuptor, turnăm sosul pe toată suprafața și presărăm frunze de pătrunjel proaspăt tocat, din belșug.
12
Puiul cu mere la cuptor este gata, miroase incredibil și arată absolut fantastic!
O rețetă & alte povestiri | Radu Dumitrescu