Econom
Tort de mere cu caramel

2,23 lei

2,11 lei

/porție
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
40 min
Porții
10
Total
60 min
Ingrediente
  • -
    1kg mere
  • -
    350g zahăr (200g pentru caramel + 150g pentru blat)
  • -
    5 ouă
  • -
    1 praf de sare
  • -
    2 plicuri zahăr vanilat
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    200g făină
  • -
    60g unt
Mod de preparare
1
Pentru început, caramelizăm zahărul. Astfel, punem 200g de zahăr într-o cratiță și îl topim, la foc mic. Trebuie să fim atenți să nu se ardă. În momentul în care are o culoare chihlimbarie, răsucim cratița, astfel încât zahărul caramel să îmbrace fundul și pereții acesteia. Acest lucru se face cu multă prudență, deoarece caramelul este foarte fierbinte! Lăsăm la răcit forma astfel tapetată cu caramel, până ce caramelul începe să crape.
2
Spălăm și curățăm merele de coajă, apoi le feliem. Așezăm feliile pe fundul cratiței, iar peste mere distribuim bucățele de unt și zahărul vanilat.
3
Coacem merele la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
4
În timp ce merele se coc, ne ocupăm de blat. Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă, cu un praf de sare și 150g de zahăr, puțin câte puțin. Adăugăm și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina cernută. Amestecăm ușor, cu o spatulă, nu folosim mixerul în această etapă. Adăugăm și coaja de lămâie.
5
Turnăm blatul peste merele coapte, scuturăm un pic cratița, pentru a pătrunde blatul printre mere, apoi băgăm la cuptor, pentru alte 30 de minute, tot la 180 de grade.
6
După ce blatul s-a copt, eventual testăm cu o scobitoare pentru a fi siguri, punem o farfurie peste cratiță și răsturnăm rapid tortul. Trebuie să avem grijă să răsturnam rapid tortul, pentru că altfel se întărește caramelul și va fi foarte dificil să mai facem acest lucru.
7
Și tortul nostru este gata. Îl putem decora cu frișcă sau îl putem lăsa așa cum este. Caramelul care îmbracă feliile de măr nu are nevoie de nimic altceva pentru a arăta delicios!
8
Poftă bună!
prod-10.0.6