Castraveți murați în saramură
1,58 lei
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
10 min
Porții
20
Total
40 min
Ingrediente
- -2kg castraveți mici și fermi
- -2 litri apă
- -40g sare grunjoasă
- -6 căței de usturoi
- -câteva fâșii de hrean sau 2-3 lingurițe hrean ras
- -mărar
- -2 linguri boabe de muștar
- -1 lingură boabe de coriandru
- -1 linguriță boabe piper negru
- -frunze de țelină
Mod de preparare
1
Spălăm castraveții bine, în 2-3 ape.
2
Pregătim saramura: fierbem apa cu sarea până ce aceasta se dizolvă complet. Lăsăm saramura să se răcească puțin, 10-15 minute, și ne ocupăm de celelalte ingrediente.
3
Punem pe fundul borcanului mărar, hrean, frunze de țelină și boabe de muștar, coriandru și piper.
4
Așezăm castraveții, în picioare, presând pentru a intra cât mai bine.
5
Presărăm iar condimente și căței de usturoi, tăiați pe jumătate.
6
Continuăm astfel până se umple borcanul. La final punem mărar și frunze de țelină pentru a "capsa" borcanul.
7
Punem borcanul pe un suport metalic (poate fi o tava sau lama unui cuțit), pentru a nu se sparge după ce turnăm saramura.
8
Turnăm saramura în borcan, până când castraveții sunt total acoperiți. Ar fi bine să oprim o cană de saramură, pentru a avea să completăm.
9
Acoperim borcanul cu o farfurie și lăsăm să fermenteze, la temperatura camerei, timp de 24 de ore.
10
După cele 24 de ore verificăm dacă a scăzut saramura, iar dacă acest lucru s-a întâmplat, va trebui să completăm până când castraveții sunt total acoperiți de saramură.
11
Sigilăm borcanul cu celofan umezit, pus în două straturi, legăm bine cu sfoară și mutăm borcanul în cămară sau în pivniță.
12
În 2 săptămâni vom putea mânca cei mai gustoși castraveți murați.