Internațional
Cozonac babka cu ciocolată

6,07 lei

5,51 lei

/porție
Timp pregătire
45 min
Timp gătire
45 min
Porții
10
Total
90 min
Ingrediente
  • -
    530g făină
  • -
    100g zahăr tos + 50g pt umplutură + 260g pentru sirop
  • -
    14g drojdie uscată
  • -
    coaja rasă de la o portocală
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    3 ouă
  • -
    120ml apă + 160ml pentru sirop
  • -
    150g unt nesărat, la temperatura camerei + 120g pentru umplutură
  • -
    ulei de floarea soarelui, pentru uns
  • -
    50g zahăr pudră
  • -
    30g cacao
  • -
    130g ciocolată neagră
  • -
    100g alune de pădure
Mod de preparare
1
Într-un castron punem făina, zahărul, drojdia și coaja de lămâie și portocală, și amestecăm totul foarte bine. Adăugăm ouăle și 120ml apă călduță, și amestecăm câteva minute. Presărăm sare și adăugăm treptat untul, frământând aproximativ 10 minute, până obținem un aluat elastic, neted și ușor lipicios.
2
Ungem un bol mare cu ulei de floarea soarelui, punem aluatul, căruia îi dăm o formă de sferă, și lăsăm la frigider peste noapte sau măcar o jumătate de zi.
3
A doua zi, începem prin a pregăti umplutura de ciocolată. Amestecăm zahărul pudră, pudra de cacao, ciocolata neagră topită și untul topit. Batem până obținem o pastă netedă, care se întinde ușor.
4
Ungem cu ulei două forme de cozonac și le tapetăm cu hârtie de copt.
5
Împărțim aluatul în două părți. Luăm o bucată și o întindem pe blatul înfăinat, cu ajutorul unui sucitor, într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 38x28cm. În acest timp, cealaltă jumătate de aluat va sta la rece.
6
Întindem jumătate din umplutura de ciocolată peste aluat, lăsând un chenar de 2cm de jur-împrejur. Presărăm jumătate din alunele măcinate și o lingură de zahăr tos.
7
Ungem cu puțină apă marginea lungă a aluatului, din partea stângă. Folosind ambele mâini, rulăm dreptunghiul strâns, ca o ruladă, pornind din dreapta, spre partea stângă. Rulăm complet aluatul într-un sul.
8
Cu un cuțit, tăiem rulada în două, pe lungime, de sus în jos. Poziționăm părțile tăiate în sus și răsucim cele două jumătăți, apoi lipim capetele.
9
Luăm cu grijă cozonacul și îl punem în tavă.
10
Repetăm procedura cu cealaltă jumătate de aluat. Acoperim formele cu un prosop umed și lăsăm la crescut, într-un loc cald, pentru aproximativ o oră și jumătate.
11
Preîncălzim cuptorul la 175°C.
12
După ce cozonacii au crescut, introducem tăvile în cuptor, pe grătarul din mijloc, pentru aproximativ 45 de minute.
13
Pregătim siropul, în timp ce cozonacii sunt în cuptor. Astfel, punem zahărul și 160ml de apă într-o crăticioară, la foc mediu. De îndată ce zahărul s-a dizolvat și siropul începe să fiarbă, oprim focul și lăsăm siropul să se răcească.
14
După ce scoatem cozonacii din cuptor, îi ungem cu acest sirop.
15
Scoatem cozonacii din forme, pentru a se răci complet si apoi îi putem felia.
prod-10.0.3