Gustoasă
Cozonac fără zahăr și fără gluten by Alex Cîrțu

18,80 lei

/porție
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
50 min
Porții
12
Total
80 min
Ingrediente
  • -
    300g făină din fibre "No carb"/făină de Konjac
  • -
    12g drojdie uscată
  • -
    30g praf de copt
  • -
    210g îndulcitor stevia pulbere + 210g pentru umplutură
  • -
    40g agar-agar
  • -
    1/2 linguriță sare
  • -
    240g cremă de brânză cu smântână
  • -
    9 ouă + 2 gălbenușuri pentru uns
  • -
    120g unt
  • -
    15ml esență de vanilie + 15ml pentru umplutură
  • -
    30g coajă rasă de portocală
  • -
    40g ulei de cocos
  • -
    100ml apă
  • -
    300g nucă
  • -
    60g cacao
  • -
    300ml smântână pentru gătit
  • -
    60g făină de migdale/migdale crude și decojite, măcinate foarte fin
Mod de preparare
1
Punem făina într-un bol, adăugăm agar-agar, praful de copt și un praf de sare, apoi amestecăm bine aceste ingrediente.
2
Punem drojdia într-un castronel, împreună cu 100ml de apă și o lăsăm deoparte, să se activeze.
3
Amestecăm stevia cu ouăle, apoi adăugăm crema de brânză, coaja rasă de portocală și esența de vanilie.
4
Adăugăm drojdia activată în amestecul de ingrediente uscate, încorporăm ușor cu o spatulă. Amestecăm cele două compoziții, făina cu drojdia și ouăle. Punem aluatul în vasul unui robot de bucătărie și îl frământăm, adăugând din când în când unt topit și răcit. Bineînțeles, putem frământa cu mâinile, dacă nu avem un robot de bucătărie.
5
Adăugăm și uleiul de cocos, puțin câte puțin.
6
Acest tip de aluat nu necesită o frământare îndelungată, ci doar atât cât să fie un aluat legat cu care se poate lucra.
7
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru, unde frământăm prin apăsare. Este un aluat destul de sfărâmicios, așa încât, la frământare ne vom folosi de puțină făină. Dacă aluatul nu este suficient de gras, putem completa cu 1-2 linguri de ulei de cocos.
8
Punem aluatul într-un vas uns cu ulei de cocos, ungem și aluatul cu acest ulei, acoperim cu folie alimentară și-l lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 30 de minute.
9
Aluatul nu va crește foarte mult, dar va deveni mai pufos, mai ușor modelabil și mai legat.
10
Între timp, pregătim umplutura. Amestecăm nuca cu făina de migdale, esența de vanilie, cacaoa, după care punem smântâna de gătit, un praf de sare, și omogenizăm toate ingredientele.
11
După ce au trecut cele 30 de minute de odihnă, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și îl împărțim în 4 părți egale. Formăm 4 bile din aluat, pe care le vom întinde între două foi de hârtie de copt. Neavand gluten, aluatul se va rupe dacă încercăm să-l întindem în mod clasic.
12
Întindem aluatul cu o grosime de 4-5mm, apoi distribuim crema pe toată suprafața. Procedăm astfel cu toate bucățile de aluat.
13
Vom tăia un rulou în jumătate, pe lungime, împletim cele două jumătăți, cu partea tăiată în exterior. Procedăm astfel cu un al doilea rulou, apoi alipim cele două părți, formând un cozonac. La fel vom proceda cu celelalte două rulouri.
14
Punem cozonacii, cu grijă, în tăvi antiaderente sau tapetate cu hârtie de copt, îi trântim de masă de câteva ori, pentru a se așeza cât mai bine pe margini.
15
Preîncălzim cuptorul la 145 de grade Celsius și așezăm o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului, pentru a se forma aburi.
16
Ungem cozonacii cu 2 gălbenușuri amestecate cu o lingură de apă și una de ulei de cocos, și îi introducem în cuptor, pentru aproximativ 45-50 de minute. După acest timp, facem testul cu scobitoarea, pentru a ne asigura că sunt copți.
17
După ce s-au copt, îi scoatem din cuptor, acoperim tăvile cu un prosop de bucătărie și îi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
18
În momentul în care se vor raci complet, îi putem scoate din forme și îi putem felia, cu un cuțit cu lama ascuțită.
prod-10.0.3