Tradițional
Pască cu brânză și stafide by Alex Cîrțu

4,99 lei

4,05 lei

/porție
Timp pregătire
40 min
Timp gătire
55 min
Porții
10
Total
95 min
Ingrediente
  • -
    550g făină
  • -
    10g drojdie uscată
  • -
    570g brânză de vaci, scursă
  • -
    120g stafide
  • -
    180ml lapte
  • -
    8 ouă (4 gălbenușuri + 4 ouă întregi)
  • -
    100g unt topit
  • -
    100g zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • -
    1 lingură coajă rasă de portocală (15g)
  • -
    120g zahăr
  • -
    1 lingură coajă rasă de lămâie
  • -
    50g smântână grasă, fermentată
  • -
    1 lingură esență de vanilie
  • -
    135g griș
  • -
    1/2 lingură apă călduță
Mod de preparare
1
Pentru început, va trebui să activăm drojdia. Așadar, punem 10g de drojdie uscată într-un castron, o lingură cu făină, o lingură cu zahăr și 90ml de lapte călduț. Mare atenție, să nu fie fierbinte, pentru că riscăm să "omoare" drojdia. Amestecăm totul bine și lăsăm la cald, pentru 10-15 minute.
2
În restul de lapte (90ml) punem 60g de stafide, pentru a le hidrata.
3
Cernem făina în vasul unui mixer, presărăm sare și amestecăm. Adăugăm și drojdia activată, separăm albușurile de gălbenușuri de la 3 ouă, și adăugăm gălbenușurile, apoi laptele împreună cu stafidele hidratate, zahărul pudră, 170g brânză de vaci bine scursă și coaja rasă de lămâie.
4
Topim 100g de unt, îl răcorim puțin și apoi îl adăugăm treptat în aluat.
5
Când aluatul se ia de pe vas și are o textură elastică, dar pufoasă, îl răsturnăm pe blat, îi dăm forma unei bile și îl punem la dospit într-un bol uns cu ulei. Acoperim cu folie alimentară și lăsăm aluatul la crescut, până își dublează volumul.
6
Între timp, ne ocupăm de umplutură. Punem 400g de brânză de vaci, bine scursă, într-un castron, adăugăm 50g de smântână grasă, 4 ouă, esență de vanilie, esență de rom, coajă rasă de lămâie, un praf de sare, 60g de stafide și 120g zahar. Amestecăm totul bine și, pentru a ne asigura că avem o consistență bună a compoziției, adăugăm 135g griș.
7
Aluatul a dospit, îl răsturnăm pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, formăm un rulou pe care îl împărțim astfel: 45% pentru bază, 55% pentru marginea împletită și cruce. Aluatul pentru margine îl împărțim în 3 părți egale și o parte mică pentru cruce.
8
Pregătim o formă rotundă cu fund detașabil, cu diametrul de 28cm, punem hârtie de copt pe fund, marginea o ungem cu ulei. Întindem aluatul pentru bază și îl punem în formă, modelând în interior cu mâna, astfel încât să fie uniform.
9
Din cele 3 bucăți de aluat facem 3 suluri lungi, le unim la un capăt și apoi le împletim. Punem sulul împletit peste bază, împreunăm capetele și acoperim cu un șervet curat.
10
Între timp, pregătim crucea pe care o vom lăsa, separat, la dospit.
11
După ce aluatul a mai dospit, putem adăuga umplutura de brânză. Daca avem o compoziție mai moale, putem adăuga crucea mai tărziu, după ce se încheagă puțin la cuptor.
12
Frecăm un gălbenuș de ou cu jumătate de lingură cu apă, ungem marginea, apoi presărăm zahăr.
13
Introducem pasca în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, cu opțiunea de ventilație, pentru aproximativ 25 de minute.
14
Scoatem pasca din cuptor și punem crucea, pe care o ungem cu ou bătut și presărăm zahăr.
15
Acoperim forma cu hârtie de copt și o mai dăm la cuptor pentru 30 de minute.
16
După ce s-a copt, o lăsăm să se răcească complet și apoi o putem scoate din formă și felia.
prod-9.6.2