Loukoumades - gogoșele grecești cu miere
1,29 lei
Timp pregătire
15 min
Timp gătire
20 min
Porții
60
Total
35 min
Ingrediente
- -240ml apă călduță
- -240ml lapte călduț
- -15g drojdie uscată
- -450g făină
- -2 linguri cu zahăr
- -1 linguriță rasă cu sare
- -4 linguri ulei de măsline
- -ulei pentru prăjit
- -350g miere
- -1/2 linguriță scorțișoară
- -100g fistic tocat fin
Mod de preparare
1
Începem prin a prepara aluatul. Într-un vas punem apa, zahărul și drojdia. Amestecăm cu un tel, până când drojdia se dizolvă complet și așteptăm 5 minute.
2
În bolul unui mixer adăugăm amestecul de drojdie, apoi restul ingredientelor pentru aluat: laptele, făina, sarea și uleiul de măsline. Mixăm totul foarte bine, la viteza mare, pentru aproximativ 2 minute, până când amestecul devine un aluat omogen. Se poate folosi și un tel de mănă, cu care batem până când amestecul devine fin, fără cocoloașe.
3
Acoperim vasul cu folie de plastic și lăsăm la crescut, într-un loc cald, pentru aproximativ 1 oră.
4
Într-o tigaie de dimensiuni medii se toarnă suficient ulei pentru a prăji gogoșelele. Încingem uleiul la foc mediu și apoi începem să punem gogoșelele. Luăm cu o lingură înmuiată în ulei, din aluat, strângem aluatul cu mâna și lăsăm să cadă în uleiul fierbinte, ajutându-ne de lingură. Repetăm această procedură până când avem suficiente gogoșele în tigaie.
5
Cu ajutorul unei palete cu găuri întoarcem gogoșelele, astfel încât să se rumenească uniform, pe toate părțile.
6
După ce am prăjit gogoșelele, le scoatem pe hârtie absorbantă, pentru a elimina excesul de grăsime.
7
Așezăm gogoșelele pe un platou, turnăm miere peste ele și presărăm scorțișoară și fistic.