Tradițional
Papanași

5,11 lei

/porție
Timp pregătire
25 min
Timp gătire
50 min
Porții
12
Total
75 min
Ingrediente
  • -
    1 kg brânză de vaci
  • -
    650g făină
  • -
    1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • -
    4 ouă
  • -
    1 praf de sare
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    esență de vanilie
  • -
    esență de portocale (opțional)
  • -
    50g zahăr
  • -
    2 pliculețe zahăr vanilat
  • -
    smântână
  • -
    dulceață de fructe de pădure (sau orice dulceață preferăm)
  • -
    ulei pentru prăjit
  • -
    zahăr pudră
Mod de preparare
1
Punem brânza de vaci, stoarsă bine, într-un castron încăpător.
2
Adăugăm ouăle, zahărul, un praf de sare, esența de vanilie și de portocale, coaja rasă de lămâie și amestecăm totul foarte bine.
3
Cernem făina împreună cu bicarbonatul de sodiu și începem să adăugăm câte o lingură în compoziția de brânză, amestecând la început cu lingura, apoi cu mâna.
4
O să obținem un aluat destul de moale și ușor lipicios.
5
Lăsăm aluatul să se odihnească, la frigider, pentru 30-40 de minute.
6
Înfăinăm puțin blatul de lucru, răsturnăm aluatul și presărăm puțină făină peste el.
7
Formăm un sul din aluat, pe care-l rulăm ușor prin făină. Tăiem bucăți de aproximativ 100-120g și formăm papanașii, asemenea gogoșilor decupate. Formăm și 12 bilute, câte una pentru fiecare papanaș.
8
Prăjim papanașii în baie de ulei, aproximativ câte 2 minute pe fiecare parte.
9
Scoatem papanașii prăjiți pe hârtie absorbantă, îi pudrăm cu zahăr pudră (dar nu excesiv).
10
Când îi servim, punem 2 linguri de smântână pe papanaș, o lingură cu dulceață, apoi biluța, pudrată cu zahăr pudră.
11
Poftă bună!
prod-10.0.6