Gustoasă
Plăcinte ardelenești la tigaie by Alex Cîrțu

8,40 lei

/porție
Timp pregătire
25 min
Timp gătire
25 min
Porții
5
Total
50 min
Ingrediente
  • -
    500g făină
  • -
    10g drojdie uscată
  • -
    10g zahăr
  • -
    150ml lapte călduț
  • -
    200ml smântână pentru gătit
  • -
    2 ouă
  • -
    20ml ulei de floarea soarelui
  • -
    200g telemea de oaie
  • -
    150g cașcaval afumat
  • -
    150g cartofi fierți
  • -
    1 legătură mărar
  • -
    1/2 legătură pătrunjel
  • -
    1 legătură ceapă verde
  • -
    1 legătură usturoi verde
  • -
    25g unt
  • -
    1/2 linguriță nucșoară
  • -
    sare
Mod de preparare
1
Într-un castronel punem drojdia, zahărul, o lingură de făină și laptele călduț, câte puțin. Amestecăm bine și o lăsăm să se activeze, câteva minute.
2
Cât timp se activează drojdia, punem ouăle într-un castron, împreună cu 2 linguri cu ulei, amestecăm bine, apoi adăugăm smântâna de gătit. Punem deoparte această compoziție.
3
Punem făina într-un castron, adăugăm un praf de sare, amestecăm totul foarte bine și încorporăm drojdia și compoziția de ouă cu smântână.
4
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru înfăinat și frământăm până obținem un aluat omogen. Dacă aluatul este prea lipicios, mai presărăm făină, iar dacă este prea uscat, putem adăuga 2-3 linguri cu lapte călduț.
5
Ungem un bol cu ulei și punem aluatul în el, apoi acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm la crescut, într-un loc călduț, până ce își dublează volumul.
6
Între timp, până ce aluatul crește, ne ocupăm de umplutură. Tocăm usturoiul și ceapa verde.
7
Punem o tigaie antiaderentă pe foc, cu 25g de unt și puțin ulei, apoi adăugăm ceapa, usturoiul și puțină sare. După ce s-au călit, le punem într-un bol.
8
Dăm pe răzătoare cartoful fiert, apoi fărâmițăm 200g telemea de oaie, dăm pe răzătoare și cașcavalul afumat, adăugăm și nucșoara, mărarul și pătrunjelul tocate fin. La sfârșit adăugăm usturoiul și ceapa, călite și răcite.
9
Aluatul a crescut, îl răsturnăm pe blatul înfăinat și îl împărțim în 5, formând sfere. De asemenea, împărțim și umplutura în 5.
10
Întindem fiecare sferă de aluat, cu sucitorul, ajutându-ne de puțină făină. Punem umplutura în mijloc (aproximativ 120g), împăturim aluatul către centru, sigilăm, întoarcem plăcinta cu îmbinarea în jos și, cu ajutorul sucitorului, aplatizăm ușor. Nu trebuie să apăsăm foarte tare, pentru că riscăm să iasă umplutura pe lateral. Procedăm astfel cu toate plăcintele.
11
Acoperim plăcintele cu un șervet curat și le lăsăm să se odihnească aproximativ 15 minute.
12
Punem o tigaie cu ulei pe foc mediu, iar când uleiul este încins, punem câte o plăcintă la prăjit și o rumenim frumos pe ambele părți. După ce s-a rumenit, o scoatem pe hârtie absorbantă, pentru a elimia excesul de grăsime. Procedăm astfel cu toate plăcintele.
prod-9.6.2