Econom
Prăjitură deșteaptă

4,75 lei

/porție
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
80 min
Porții
6
Total
110 min
Ingrediente
  • -
    500ml lapte fierbinte
  • -
    125g unt topit + pentru uns tava
  • -
    4 ouă la temperatura camerei
  • -
    1 lingură extract de vanilie
  • -
    150g zahăr
  • -
    115g făină
  • -
    1 lingură apă rece
  • -
    1 lingură zeamă de lămâie
  • -
    zahăr pudră
  • -
    un praf de sare
Mod de preparare
1
Începem prin a topi untul într-o cratiță. Trebuie să avem grijă să nu-l ardem, iar după ce s-a topit îl turnăm într-un bol și îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
2
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm gălbenușurile cu zahărul, cel puțin 10 minute, până când amestecul devine ușor și pufos.
3
Adăugăm o lingură cu apă foarte rece, esență de vanilie și continuăm să maxim.
4
Presărăm un praf de sare și adăugăm untul topit pe care l-am răcit, apoi continuăm să mixăm câteva minute.
5
Cernem făina și o adăugăm și pe ea, puțin câte puțin.
6
Punem laptele pe foc și, când este fierbinte, îl turnăm în amestec și mixăm bine pentru aproximativ 1 minut. Este esențial ca amestecul să nu aibă cocoloașe.
7
Batem albușurile spumă, adăugând și sucul de lămâie.
8
Încorporăm ușor albușurile bătute spumă în compoziția de gălbenușuri.
9
Ungem cu unt o tavă pătrată de 20x20 cm și tapetăm atât fundul cât și marginile cu hârtie de copt.
10
Turnăm amestecul în tava unsă și tapetată, și coacem în cuptorul preîncălzit la 150° pentru aproximativ 80 de minute, până când suprafața prăjiturii devine aurie.
11
Scoatem prăjitura din cuptor și o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei, apoi o acoperim cu folie alimentară și o dăm la rece pentru cel puțin 2 ore.
12
După aceste 2 ore, o scoatem din tavă și o porționăm. Pentru a ușura tăierea, utilizăm un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită, pe care-l trecem prin apa rece.
13
Pudrăm din belșug cu zahăr pudră și...
14
Poftă bună!
prod-10.16.5