Econom
Găluște cu prune

1,24 lei

1,12 lei

/porție
Timp pregătire
40 min
Timp gătire
15 min
Porții
10
Total
55 min
Ingrediente
  • -
    500 g cartofi, curățați și tăiați cuburi
  • -
    1/2 linguriță de sare
  • -
    făină (cantitatea necesară pentru a obține un aluat omogen, aproximativ 100-150g)
  • -
    30g unt + 80-100g pentru amestecul de pesmet
  • -
    2 pliculețe zahăr vanilinat
  • -
    300 g prune, fără sâmburi și tăiate în jumătăți (de preferat sunt prunele micuțe, bine coapte, pe care le tăiem doar pentru a scoate sâmburele, pe care îl putem înlocui cu miez de nucă prăjit)
  • -
    50g miez nucă (optional)
  • -
    2 linguri de zahăr + 100g pentru amestecul de pesmet
  • -
    1/2 linguriță de scorțișoară (opțional) + 1/2 linguriță pentru amestecul de pesmet
  • -
    1 cană de pesmet
  • -
    zahăr pudră (pentru pudrat)
Mod de preparare
1
Punem cartofii tăiați într-o oală cu apă sărată și îi fierbem până când devin moi. Scurgem apa și pasăm bine cartofii într-un castron.
2
Adăugăm oul și sarea peste cartofii pasați și amestecăm bine.
3
Treptat, adăugăm untul, zahărul vanilat și făina, amestecând până obținem un aluat moale și omogen. Cantitatea exactă de făină depinde de consistența cartofilor și de tipul făinii, de aceea poate varia. Important este ca aluatul să nu fie prea lipicios sau prea moale.
4
Într-un alt castron amestecăm prunele tăiate cu zahărul și scorțișoara.
5
Luăm o bucată mică de aluat, o întindem pe o suprafață ușor presărată cu făină și punem o jumătate de prună în mijloc.
6
Închidem aluatul în jurul prunei și formăm o gălușcă rotundă. Ne asigurăm că găluștele sunt bine sigilate.
7
Repetăm acest proces până când terminăm aluatul.
8
Pregătim și pesmetul pentru tăvălit găluștele la final, astfel: într-o tigaie topim untul, apoi adăugăm pesmetul, zahărul și scorțișoara. Amestecăm totul bine și lăsăm pe foc cel mult 4-5 minute.
9
Fierbem găluștele în apă cu sare, într-o oală mare, pentru aproximativ 5-7 minute sau până când găluștele plutesc la suprafață și sunt gata.
10
Scurgem găluștele, le luăm cu o paletă și le tăvălim bine prin pesmetul pregătit.
11
Pudrăm cu zahăr și....avem niste găluște delicioase!
Tips
prod-10.12.11