Minitarte cu cremă de vanilie și fructe by Voxa & Freshful
5,70 lei
Timp pregătire
105 min
Timp gătire
30 min
Porții
6
Total
135 min
Ingrediente
- -300g făină
- -200g unt rece
- -90g zahăr fin
- -1 gălbenuș
- -1 praf de sare
- -20ml apă rece
- -Coaja rasă de la o portocală sau lămâie (opțional)
- -115g zahăr
- -2 ouă
- -1 gălbenuș
- -2 linguri amidon de porumb
- -2 lingurițe esență de vanilie
- -235ml lapte integral
- -120ml frișcă lichidă
- -350-400g fructe proaspete
Mod de preparare
1
Începem cu prepararea cremei – într-un castron, amestecăm cu telul zahărul, amidonul de porumb, ouăle, gălbenușul și esența de vanilie până ce compoziția se omogenizează.
2
Într-o cratiță, punem la fiert laptele împreună cu frișcă și, când încep să fiarbă, le luăm de pe foc și le turnăm în fir subțire peste mixul cu zahăr, amestecând încontinuu.
3
Odată încorporate cele două amestecuri, turnăm totul înapoi în cratiță și ținem la foc mic până când compoziția începe să se îngroașe. Când s-a îngroșat, mai ținem 1 minut și închidem focul.
4
Turnăm compoziția într-un castron, acoperim cu folie alimentară (să nu formeze crustă) și lăsăm la răcorit. Între timp, facem aluatul:
5
Amestecăm făina, zahărul, sarea și coaja rasă într-un castron sau în robotul de bucătărie.
6
Tăiem untul în cuburi (aprox. 1 cm) și îl amestecăm cu ingredientele uscate (cu mâna sau în robotul de bucătărie) până obținem o compoziție nisipoasă.
7
Peste ea, adăugăm gălbenușul (bătut puțin) și apa rece și încorporăm totul în compoziție.
8
Răsturnăm aluatul pe suprafață de lucru și îl frământăm până când compoziția se încheagă într-un aluat moale și fin.
9
Împărțim aluatul în două părți egale, formăm două bile, le învelim în folie alimentară, le aplatizăm (2-3 cm grosime) și le punem la frigider cel puțin 30 de minute.
10
Ungem formele de tartă cu puțin unt, scoatem o bucată de aluat din frigider și îl întindem – folosind suficientă făină – într-o foaie de 3-4 mm.
11
Împărțim aluatul în 6 părți egale și tapetăm formele cu fiecare bucată de aluat. Împachetăm în interior excesul de aluat (nu mai mult de 1-1,5 cm), înțepăm cu furculița în câteva locuri și punem formele în frigider pentru încă 30 de minute.
12
Între timp, încingem cuptorul la 200°C. Când trece timpul...
13
Scoatem formele de la frigider, le acoperim cu puțină folie de aluminiu și punem deasupra foliei boabe de fasole sau orez (ca să nu se umfle aluatul).
14
Băgăm formele la cuptor și le coacem 20 de minute, după care îndepărtăm folia de aluminiu (cu tot cu fasolea sau orezul de deasupra) și mai coacem aluaturile 5 minute, până se rumenesc puțin.
15
Scoatem tava din cuptor și lăsăm tartele la răcit.
16
Când s-au răcit, scoatem crema din frigider, o amestecăm cu un tel sau mixer 1 minut și umplem formele de tartă.
17
Așezăm fructele preferate deasupra cremei și ținem minitartele peste noapte la frigider, să se facă chiar mai bune! Dacă nu avem răbdare, le așezăm frumos pe un platou imediat ce le-am făcut și...
18
Poftă bună!
Tips