Tradițional
Pască cu brânză și stafide

5,33 lei

/porție
Timp pregătire
40 min
Timp gătire
45 min
Porții
10
Total
85 min
Ingrediente
  • -
    300g făină
  • -
    60g unt topit
  • -
    100g zahăr + 150g pentru umplutură
  • -
    3 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns
  • -
    3 ouă
  • -
    200ml lapte
  • -
    8g drojdie uscată
  • -
    un praf de sare
  • -
    400g brânză de vaci
  • -
    80g smântână grasă
  • -
    esență de vanilie
  • -
    esență de rom
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    coaja rasă de la o portocală
  • -
    100g stafide
  • -
    1 lingură de gris
  • -
    2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
1
Pentru început, punem stafidele la hidratat, într-un castron cu apă călduță și esență de rom.
2
Încălzim laptele, împreună cu zahărul iar la sfârșit adăugăm esență de rom, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și de portocală. Lăsăm să se infuzeze laptele cu toate aromele.
3
Pregătim maiaua, astfel: amestecăm drojdia cu 3 linguri cu lapte (mare atenție, laptele trebuie să fie doar călduț, nu fierbinte, altfel "omoară" drojdia!) și o lingură cu făină, acoperim cu folie alimentară și o lăsăm într-un loc călduț pentru 10 minute.
4
Cernem făina într-un castron încăpător, facem o adâncitură în mijloc iar acolo punem maiaua, laptele aromat călduț, gălbenușurile și începem să amestecam totul foarte bine. Adăugăm și un praf de sare, apoi treptat untul topit și frământăm totul foarte bine.
5
Când aluatul a căpătat consistența și textura dorită, îi dăm o formă sferică, acoperim castronul cu folie alimentară și lăsăm la dospit pentru aproximativ 2 ore sau până când își dublează volumul.
6
Între timp, ne ocupăm de umplutură. Scurgem bine brânza de vaci, o punem într-un vas și adăugăm smântâna, 150g zahăr, 3 ouă întregi, esență de vanilie, coajă rasa de lămâie și de portocala, un praf de sare, iar la sfârșit stafidele hidratate și foarte bine stoarse de lichid.
7
Adăugăm și grișul, în funcție de cât de moale este compoziția.
8
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru, îl împărțim în două părți aproximativ egale. Dintr-o parte facem baza, pe care o așezăm pe fundul formei de copt, formă unsă în prealabil cu unt. Din cealaltă parte oprim o bucățică iar din restul formăm un șnur pe care îl așezăm pe marginea bazei.
9
Turnăm compoziția peste aluat. Din bucățica de aluat oprită, formăm o cruce pe care o punem în centru, apoi ungem aluatul de pe margine și crucea cu un gălbenuș frecat cu puțin lapte.
10
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute, până când pasca este frumos rumenită.
prod-9.6.2