Tradițional
Pască cu smântână

4,19 lei

/porție
Timp pregătire
60 min
Timp gătire
50 min
Porții
10
Total
110 min
Ingrediente
  • -
    300g făină + 70g pentru umplutură
  • -
    60g unt topit
  • -
    100g zahăr + 150g pentru umplutură
  • -
    3 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns
  • -
    3 ouă
  • -
    200ml lapte
  • -
    8g drojdie uscată
  • -
    un praf de sare
  • -
    60g griș
  • -
    500g smântână grasă
  • -
    esență de vanilie
  • -
    esență de rom
  • -
    100g stafide
  • -
    2 plicuri zahăr vanilat
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    coaja rasă de la o portocală
Mod de preparare
1
Pentru început, punem stafidele la hidratat, într-un castron cu apă călduță și esență de rom.
2
Încălzim laptele, împreună cu zahărul iar la sfârșit adăugăm esență de rom, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și de portocală. Lăsăm să se infuzeze laptele cu toate aromele.
3
Pregătim maiaua, astfel: amestecăm drojdia cu 3 linguri cu lapte (mare atenție, laptele trebuie să fie doar călduț, nu fierbinte, altfel "omoară" drojdia) și o lingură cu făină, acoperim cu folie alimentară și o lăsăm într-un loc călduț pentru 10 minute.
4
Cernem făina într-un castron încăpător, facem o adâncitură în mijloc iar acolo punem maiaua, laptele aromat călduț, gălbenușurile și începem să amestecăm totul foarte bine. Adăugăm și un praf de sare, apoi treptat untul topit și frământăm totul foarte bine.
5
Când aluatul a căpătat consistența și textura dorită, îi dăm o formă sferică, acoperim castronul cu folie alimentară și lăsăm la dospit pentru aproximativ 2 ore, sau până când își dublează volumul.
6
Între timp, ne ocupăm de umplutură, astfel: separăm albușurile de gălbenușuri, și frecăm 3 gălbenușuri cu 150g de zahăr, apoi adăugăm smântâna, esența de vanilie, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și de portocală.
7
Batem albușurile spumă, presărăm un praf de sare, apoi le încorporăm în compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor.
8
Cernem făina, o adăugăm și pe ea, apoi grișul, amestecând, de asemenea, ușor în compoziție. Compoziția este gata, o punem deoparte și ne ocupăm de aluat.
9
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru, îl împărțim în două părți aproximativ egale. Dintr-o parte facem baza, pe care o așezăm pe fundul formei de copt, formă unsă în prealabil cu unt. Din cealaltă parte de aluat, formăm un șnur pe care îl așezăm pe marginea bazei.
10
Turnăm compoziția de smântână în tavă, apoi ungem aluatul de pe margine cu un gălbenuș frecat cu puțin lapte.
11
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute, până când pasca este frumos rumenită.
prod-10.12.13